Tips & Tricks

——————————————————————————————–

Sluitertijd

Natuurlijk probeer ik iedereen zover te krijgen om de camera van de automaat af te halen. Maar dat is….. heel eng. Wat gebeurt er, en heb ik wel direct succes?
Nee! Je moet het gewoon proberen. Maar vuistregels zijn er wel, en die helpen om grote blunders te voorkomen.

Zet de camera eens op sluitertijd-voorkeuze (TV)

De camera zoekt er dan zelf een goed diafragma bij om tot een juiste belichting te komen. Dit is dus half automaat. Is het echt heel donker, dan moet je de iso waarde verhogen.

Maar wat is nu een goede sluitertijd?

De vuistregel voor mensen met een vaste hand is: brandpuntsafstand = minimale sluitertijd.
Dus, fotografeer je met een 50 mm objectief (lens), dan zou je op 1/50ste uit de hand moeten kunnen fotograferen.
Heb je een zoomlens, zoom dan in, kijk wat het brandpunt is, is het bijvoorbeeld 100, dan moet je op 1/100ste uit de hand kunnen fotograferen.
Heb je niet zulke vaste handen, verhoog de sluitertijd dan iets, of zet je camera op een statief. Goede en goedkope statieven vind je bijvoorbeeld bij statief-expert.nl.

Wat is het voordeel van zo’n experiment?

In de automatische stand zijn camera’s geneigd steeds hetzelfde diafragma te gebruiken, waardoor je steeds dezelfde soort scherpte in je foto’s krijgt, en dat is saai.
Bovendien wil de automaat graag een kortere sluitertijd gebruiken dan nodig is. Een kortere sluitertijd betekent minder licht. En dus zal de flitser sneller aangesproken worden. Flitsers geven recht van voren plat en koud licht en harde schaduwen, en dit kun je beter voorkomen als dat mogelijk is.

 

——————————————————————————————–

Diafragma

Wat is een diafragma?

Een diafragma is de grootte van de opening die de lens maakt op het moment dat de foto gemaakt wordt. Hoe groter die opening, hoe meer licht er binnen komt en vice versa. Maar ook, hoe groter de opening hoe kleiner het scherptevlak is.

Zet je camera op diafragma-voorkeuze

Naast sluitertijd-voorkeuze, bestaat er ook een diafragma-voorkeuze (AV) om jouw camera ‘half automatisch’ te laten werken. Dit geeft je veel creatieve vrijheid.

Wat is een scherptevlak (scherptediepte)?

Als men spreekt over scherptediepte, bedoelt men dat gedeelte in de diepte van de foto waar alles scherp is. Dat kan een groot gebied zijn (veel scherptediepte) maar ook een klein gebied. Dan is bijvoorbeeld het portret scherp en de achtergrond vaag.

Hoe beïnvloedt het diafragma belichting en scherpte?

Een grote diafragma-opening zorgt ervoor dat er veel licht binnenkomt. Hiermee kun je voorkomen dat je een flitser nodig hebt.
Maar hoe groter de opening van het diafragma, hoe kleiner het scherptevlak. Dit is dus een mooie manier om onscherpe achtergronden de creëren.

Waar moet je op letten?

Als je een camera op diaframa-voorkeuze zet, zoekt de camera er zelf een geschikte sluitertijd bij om tot een goede belichting te komen. Heel handig. Alleen, als er weinig licht is, zal de sluitertijd dus oplopen. Hierdoor krijg je kans op bewegingsonscherpte. Let erop dat de sluitertijd niet langer wordt dan de afstand van je opbjectief (zie eerder post over sluitertijd). Als dit wel gebeurt moet je de iso waarde verhogen.

Leave a Reply